Salantų gimnazijoje plito ŽEMAITIŠKUMO virusas

  • Paskelbta: 2024-05-16
  • Kategorija: Renginiai

Žemaitiškumo virusą, poetės I. Stražinskaitės žodžiais, į gimnaziją atvežė stipriai ŽEMAITIŠKUMU sergantys žemaičiai: profesorius dr. Juozas Pabrėža, poetė Irena Stražinskaitė-Glinskienė ir žemaičių vyrų grupė.

Profesorius dr. Juozas Pabrėža sakė, kad svarbiausias žemaitiškos tapatybės ženklas yra žemaičių kalba, pastebėjo, kad paskutiniu metu ši kalba išgyvena didelį pakilimą. Priminė, kad būtent žemaičių kalbos pagrindu yra parašyta pirmoji lietuviška knyga – Martyno Mažvydo „Katekizmas“. Žemaičių kalba knygas rašė žymūs žemaičiai: S. Daukantas, M. Valančius ir kiti.

Trylika Žemaitijos savivaldybių 2024 metus paskelbė ŽEMAITIŠKO RAŠTO metais. Ta proga profesorius išvertė į žemaičių kalbą populiariausią pasaulio knygą – Antuano de Sent Egziuperi „Mažasis princas“. Žemaičių kalba, profesoriaus žodžiais, yra 572-oji pasaulio kalba, į kurią išverstas „Mažasis princas“.

Žemaičių kalba gimnazijoje suskambo nepaprastu grožiu, atsikleidė neįtikėtinu turtingumu, žodingumu: profesorius J. Pabrėža skaitė žemaitiškai „Mažojo princo“ ištraukas, poetė I. Stražinskaitė – eiles, vyrų grupė iš visos širdies traukė žemaitiškas dainas.

Profesorius J. Pabrėža džiaugėsi, kad gimnazijoje puoselėjama žemaičių kalba, negalėjo atsistebėti, kad gimnazijoje ant sienos užrašytas jo mėgiamiausias žemaičių mentalitetą atspindintis posakis „Je žemaitis osėspėrs, ėr i debėsi ėspėrs!“ Palinkėjo didžiuotis žemaičių kalba ir puoselėti ją.

Dėkojame direktorei A. Zebitienei už renginio idėją, socialinei pedagogei Dinarai Budrienei už renginio organizavimą.

Autorius:
Direktoriaus pavaduotoja ugdymui Lina Vaitkuvienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroniniai dienynai
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas