SALANTŲ GIMNAZIJOJE VYKO RESPUBLIKINĖ PATIRTINĖ KONFERENCIJA „DORA LYDERYSTĖ“

  • Paskelbta: 2024-03-23
  • Kategorija: Renginiai

Penktadienį į Salantų gimnaziją rinkosi svečiai iš visos Lietuvos ir diskutavo, kas yra DORA LYDERYSTĖ. Jaunieji lyderiai gimnazistai ir jų mokytojai iš 5 gimnazijų: Klaipėdos rajono Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijos, Skuodo Pranciškaus Žadeikio gimnazijos, Skuodo rajono Mosėdžio gimnazijos, Kretingos rajono Darbėnų ir Salantų gimnazijų, dirbdami grupėse, kalbėdami su dėstytojais, verslininkais, politikais, klebonu, ieškojo atsakymo.

Konferencijoje skaitė pranešimus, dalijosi patirtimi, padėjo gimnazistams rasti atsakymus į rūpimus klausimus „Lyderiams. LT“ vadovas Dovaldas Kušlikis, LR Seimo narys Antanas Vinkus, Salantų parapijos klebonas Audrius Keršys.

Doros lyderystės temas, dirbdami su gimnazistais grupėse, aiškinosi iš Kauno Šv. Ignaco Lojolos kolegijos atvykusių dėstytojų komanda: hum. m. dr. Laima Anužienė – tema „Lyderystės praktikumo galimybės“, lektorė Lina Jakelė – tema „Asmenybės augimas lyderystėje“, verslininkas Algimantas Jakelis – tema „Doros lyderystės verslo principai“, tarptautinis lektorius Sebin Thomas Babu – tema „Why Does Ignatian Leadership Matter?“, dr. Kristina Grumadaitė – tema „Lyderystė besikeičiančiame pasaulyje: kaip įveiklinti iššūkius?“. Konferencijai grupės pristatė įkvepiančius pristatymus.

Konferencijos dalyvius sveikino Salantų gimnazijos direktorė Aušra Zebitienė linkėdama visiems kilniausio tikslo – asmeninio tobulėjimo. Kretingos rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjos pavaduotoja Daiva Tranizienė akcentavo, kad lyderystėje ypač svarbu išlaikyti žmogiškumą.

„Lyderiams. LT“ vadovas Dovaldas Kušlikis savo pranešime pastebėjo, kad lyderystė įvairiai apibūdinama, bet, jo matymu, yra vienintelė lyderystė – DORA LYDERYSTĖ. Džiaugėsi, kad gimnazistai diskutuoja būtent tokia tema. Lyderystės esmę jis nusakė lakoniškai: tau rūpi, tu darai.

Klebonas Audrius Keršys ragino visus veikti, eiti pirmyn; nebijoti klysti, bijoti stovėti vietoje.

LR Seimo narys Antanas Vinkus pasidalijo asmenine patirtimi, pateikė paveikių pavyzdžių, liudijančių, kad buvimą lyderiu lemia vertybės. Nesvarbu, kur žmogus gyvena: didmiestyje ar mažame miestelyje, svarbu, kad jis yra veiklus, ryžtingas, kelia sau ateities tikslus ir, svarbiausia, tobulina save, ieško savęs, kad tuos tikslus įgyvendintų. Ragino gimnazistus išbandyti save keliose srityse ir įsivertinti, kokioje srityje jie yra geriausi, drąsino nebijoti klausti apie save, savo veiklos rezultatus žmonių nuomonės.

D – DARYTI, O – ORUMAS, R – REIKIA, A – ATSAKOMYBĖ. Tokią Doros lyderystės esmę surado gimnazistai. Drąsa, ryžtas, tarnystė, rūpestis yra svarbios lyderio savybės, ir mokiniai tai pagrindė pavyzdžiais iš savo gimnazijų, iš savo aplinkos, teigdami, kad DORA LYDERYSTĖ yra tarp mūsų, kad ji reikalinga.

Gimnazistų įžvalgos ir kūrybiškas jų pristatymas, parodyta lyderystė dirbant komandose liudija, kad Lietuva turi gražią ateitį, ir ji – Lietuvos mokyklose! LR Seimo nario Antanas Vinkus žodžiais, turime duoti laisvę jaunimui veikti!

Konferenciją moderavo etikos mokytoja metodininkė Indrė Kovalskė. Ji pasidalijo rašytojo Antuano de Sent Egziuperi drąsinančia veikti tiesa: Mokykimės mažų žingsnelių meno.

Nuoširdžiai dėkojame konferencijos svečiams, gimnazijos bendruomenei už dovanotą neįkainojamą patirtį, išsakytas įžvalgas, šiltas emocijas, tikrumą.

DORA LYDERYSTĖ yra.

Autorius:
Mokytojos Indrė ir Lina

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos